Kaffeförvaring är ingen rocket science, men det finns några saker att tänka på också. Kaffet håller sig öppet och lagom färskt i veckor och kaffebönor kan håller upp till månader. Med dessa tips kan du bevara ditt kaffe ordentligt och behålla dess fräscha, aromatiska smak.

Kaffebönorna kommer fram råa och rostas och förpackas endast hos oss så att kaffet alltid är färskt. Allt vårt kaffe är förpackat i högkvalitativt förpackningsmaterial och lufttätt, vilket håller kaffets egna aromer fräscha och förhindrar syrets skadliga effekter.

Kaffebönor vs malet kaffe

Skillnaden mellan kaffebönor och malet kaffe är inte signifikant, men det är ändå värt att nämna. Kaffebönor behåller sin arom mycket längre och är det naturliga sättet att lagra kaffe. Den större ytan på den malda versionen gör att syre och fukt har större chans att påverka smaken på kaffet än i bönkaffe, så på längre sikt är en kaffekvarn en relativt liten investering om målet är att njut av färskt och aromatiskt kaffe. Dessutom kan du, tack vare kaffebönorna och kvarnen, göra exakt den mängd malet kaffe du behöver för tillfället.

De största stötestenarna vid förvaring av kaffe

  • Syre

Syre är kaffets värsta fiende och börjar träda i kraft när den ursprungliga kaffeförpackningen öppnas. Fetterna i kaffet börjar oxidera till följd av luften, vilket gör att smaken mjuknar och aromerna gradvis späds ut. Helst förvaras kaffe i sin originalförpackning, som antingen måste kunna återförslutas eller i en lufttät förvaringsbehållare i originalförpackningen.

  • Temperaturfluktuationer

För att säkerställa att den fulla smaken av kaffearomerna bevaras tills kaffet görs, är det lämpligt att övervaka lagringstemperaturen. Optimalt hålls kaffet svalt och torrt. Kaffe bör hållas borta från ugnen och radiatorerna så att temperaturfluktuationer inte förstör den ursprungliga smaken av kaffearomerna eller att kaffet förstörs.

  • Fukt

Fukt påverkar kaffet lätt, i värsta fall kan kaffet vara olämpligt att dricka och förstöras direkt vid kontakt med fukt. Av denna anledning bör kaffeförpackningen vara tät så att den inte utsätts för fukt eller vatten.

  • Ljus

Solljus ger kaffet en unken och flagnande eftersmak. Som tur är undviker man dock detta enkelt genom att hålla kaffet skyddat från solen, till exempel genom att förvara kaffet i ett skydd.

En kyl och en frys

Du kanske har hört talas om att förvara kaffe i kylen eller frysen. Om du är en oändlig kaffedrickare och du dricker flera kannor kaffe i veckan, kommer en kyl eller frys inte att ha någon betydande effekt på kaffeförvaringen.

Om kaffekonsumtionen är låg och ett öppnat kaffepaket inte kan användas inom några veckor kan du överväga att förvara det i frysen eller kylen. Vid det här laget bör man dock se till att förvaringslådan är helt lufttät så att den ursprungliga smaken på kaffet inte kan påverkas av lukter och smaker från andra frysta livsmedel. Kaffet ska få nå rumstemperatur innan det används.

Konservering av färdigt kaffe

Hur länge håller kaffet gott när det är förkokt? Att stå i en kaffekanna förbättrar aldrig smaken och i bästa fall smakar kaffet nybryggt. Ju längre kaffet stannar i pannan, desto mer aromämnen kan avdunsta från det.

Hemma ska du bara göra kaffe lika mycket som du dricker. Det är en bra idé att överväga möjligheten till en kaffemaskin på arbetsplatsen. Med hjälp av maskinen kokas kaffe bara så mycket som behövs och ingen behöver nöja sig med en sump som brunnit ner till botten. Kaffemaskinen är också ett mycket kostnadseffektivt alternativ och den tillfredsställer olika smaker, koppen görs på några sekunder och kaffeutbudet är brett.

Nöjd med färskt kaffe

Ingenting slår den känslan när du öppnar ett kaffepaket och möter den aromatiska, fylliga doften av färskt kaffe. Med dessa instruktioner kan du njuta av denna känsla längre och alltid kunna njuta av en kopp färskt, rykande hett svart guld.

Du kan bekanta dig med vårt omfattande utbud av kaffe i webbutiken.Beställ kaffepost

[[recommendation]]