Oavsett årstid kommer utsökt kokkaffe att glädja vandrare och naturvandrare. Kokkaffet görs både vid lägerelden och i kaminen i sommarstugan, och varför inte göra det hemma också! Kokkaffe har alltid varit ett sätt att dela åsikter att göra kaffe, och åsikter om att göra det delas av människor. Vissa kokar vattnet flera gånger, andra småpratar till pannan och andra skrämmer kaffet.

Allt som har med kokkaffe att göra förenas alltså av en sorts mystik som ytterligare förhöjer njutningen av kokkaffe. Att njuta av kokkaffe är i grunden också förknippat med eld, vilket alltid är ett inslag som skapar trygghet och värme för oss finländare. Där karelska skogshuggare en gång satt vid lägerelden, sitter även moderna campare vid lägerelden och blir därmed en del av den antika kulturen. Kokkaffe har också många andra namn, som sotpanna kaffe och stick kaffe. Stick kaffet kommer från att hänga kaffekannan i änden av sticken ovanför lägerelden.

Kaffe har också kopplat ihop människor genom tiderna. Gästerna har för vana att servera kaffe när de besöker. Kaffe har faktiskt alltid varit en stark statussymbol och är det fortfarande, särskilt bland den äldre generationen. Alla minns mormoderns besök, då det förutom fika dukades av olika delikatesser och erbjudanden.

Det enklaste sättet att göra kokkaffe

Även om det finns många instruktioner och sätt att göra kokkaffe, kommer vi att fokusera på det enklaste sättet som möjligt i den här artikeln. Kokkaffe görs bäst av lite mörkare kaffe som Tujjuu, Tummoo och speciellt Pannukarkeeta.

Dessutom behöver du bara rent vatten, en panna lämplig för matlagning och en dryckesbehållare. Kokkaffe har avnjuts från en kuksa genom tiderna och den traditionella, handgjorda kuksan förhöjer njutningen av kokkaffe ytterligare.

Men låt oss ta en titt på hur man gör ortodoxt kokkaffe:

  1. Se till att själva pannan har rengjorts noggrant och att det inte finns några rester från den tidigare användningen. Rengör vid behov kaffekannan noggrant.
  2. Tillsätt önskad mängd vatten i pannan beroende på mängden kaffe som ska göras. En kopp färdigt kaffe innebär genomsnitt 1,5 dl vatten.
  3. Koka upp vattnet en gång. Kokande vatten hjälper också till att rena vatten, och speciellt vatten som tas från naturen är bra att rengöra genom att koka på sina ställen.
  4. Ta kastrullen ur värmen och låt stå en liten stund. Den bästa temperaturen för kaffeextraktion är cirka 92-96 grader vatten.
  5. Mät upp den nödvändiga mängden kaffepulver i pannan. Det rekommenderas att använda grövre pannmalning. Följande instruktioner kan användas som vägledning för utmatning av kaffepulver: 1 dl vatten behöver en matsked kaffepulver.
  6. Blanda kaffet med vatten och låt sjuda i fem minuter. På 5 minuter extraheras kaffet med vatten och kaffepulvret pressas ner i botten av pannan.
  7. Njut av det förberedda kaffet.

Här är det enklaste sättet att göra ett utsökt kokkaffe. Som du kan se är kaffet inte kokat upp efter tillsats av kaffepulvret.

Kokkaffe och dess långa tradition

I Finland började kaffedrickandet på 1720-talet, när kaffe blev populärt i Åbo. Så småningom, när 1800-talet gick, började kaffe bli vanligare bland folket. Dock var kaffe ännu inte ett vardagsnöje vid den tidpunkten. Tillkomsten av filterkaffe inträffade först på 1950-talet och fram till dess maldes kaffe i hemmen från själva från bönorna.

Liksom kaffe har kaffekvarnar haft en viss status i finländska hem. Kaffekvarnarna var värdefulla och gjordes tillgängliga för alla.

Kaffekannan har alltid varit en behändig kaffebryggare. Det behövs till exempel ingen separat kaffemätare, men med tiden har mätning på skydd använts för att mäta kaffe.

Kokkaffe är i allmänhet grövre än filterkaffe. Detta beror på att kaffet i pannan extraheras längre och det kaffe som är för finmalt skulle extraheras för mycket och bli bittert. Rätt bryggt kaffe är fylligt, mjukt och fett. Vad var det rätta sättet att lägga till riktigt smör till kaffet förut! Faktum är att smörkaffe har kommit på nytt sedan en tid tillbaka, och denna blandning, även kallad superdrink, har redan landat i Finland! Du bör prova att tillsätta 50 till 80 gram smör till ditt kaffe och njuta av en enorm energiladdning redan från morgonen!

Trots att kokkaffe är gammalt har det redan blivit retro och på många kaféer och lunchställen finns till exempel kokkaffe.

Ps. Var och en av oss har ibland av misstag köpt pannmalet från en butik istället för filtermalet, men som tur är nödsituationen inte särskilt stor. Häll lite mer av pannmalet i kaffebryggaren än vad du skulle dispensera filtermalet och slutresultatet är ganska bra.


Beställ kaffepost

[[recommendation]]