Kaffe är ett välbekant vardagsuppvaknande för oss alla, liksom en morgonfrisk, men vad är det mer? Under 2021 kommer trender inom kaffeanvändning alltid att sträcka sig från hobbyer till självuttryck, medan nya typer av kafferecept hela tiden dyker upp. I artikeln hittar du ny inspiration till både matlagningsmetoder och nya recept värda att experimentera med!

Trender i kaffevärlden skiftar ofta från USA och Australien till Europa. Utbudet av caféer har börjat diversifieras, kalla kaffedryckers popularitet i livsmedelsbutikerna ökar och det blir allt vanligare att lägga upp vackra och spektakulära kaffebilder på sociala medier. Idag, under påverkan av sociala medier, sprids trender bland kaffeälskare snabbare än någonsin tidigare. Ett bra exempel är Dalgona-kaffe som blev viralt från Tiktok i våras.

Kaffe som hobby

Kaffe och dess framställning har blivit en hobby för många. Hobbyns popularitet i Finland växer och kaffe är inte längre bara en dryck som snabbt hälls i halsen i hopp om att ta fart, utan fokuserar istället på njutningen och upplevelsen av kaffe. Som ett resultat är olika kafferedskap och bönkvarnar inte längre en sällsynthet i hemkök, utan snarare apparater i dagligt bruk där kaffe praktiseras. Vissa fokuserar på olika extraktionsmetoder, andra på recept.

Ekologi och ansvarsfullhet

Idag är människor också allt mer intresserade av kaffets ekologi. Människor är intresserade av kaffets resa från böna till kopp, och de vill leta efter information om kaffets ursprung. Med det växande intresset har även utbudet av butiker utökats. Det finns fler och fler kaffeprodukter på hyllorna som tydligt tar hänsyn till ekologi och ansvar.

Du kan identifiera producenten av ekologiskt kaffe från förpackningarna eller från tillverkarens webbplats, var särskilt uppmärksam på de certifikat och etiketter som utfärdas. Du kan också fråga om ditt kaffes ursprung direkt från ditt rosteri!

Tekniker för att göra kaffe

Även vid tillverkning av kaffe har många olika stilar vunnit popularitet vid sidan av vanlig kaffebryggning. De trendigaste sätten att göra den på är till exempel en kokkaffe, en presspanna och handfiltrering! Var uppmärksam på den korrekta beredningsmetoden, det vanligaste misstaget att förstöra ett gott kaffe är att för säkerhets skull överdosera ett par medaljer till. Se också till att kaffet du använder är optimalt för just din tillagningsmetod. Här är några populära tekniker för att göra kaffe.

Kokkaffe

Kokkaffe är en bestående favorit i Finland och den populäraste kaffefiltreringsmetoden, där kaffet blandas med det varma vattnet i pannan och får extraheras. Du kan också göra kokkaffe utomhus vid brasan i sotkaffepanna-stil. Grovt kaffepulver används i kokkaffe eftersom filtreringstiden i pannan är lång. Lätt- och medelrostat fungerar bäst i traditionellt kokkaffe eftersom den långa extraktionstiden tar upp de bittra smakerna av mörkrostad till ytan. Nackdelen med att kasta kaffe är att extraheringen fortsätter i pannan hela tiden. Därför är det en bra idé att hälla upp det färdiga kaffet i en separat termos eller mugg.

Pressobryggare

Pressobryggare, eller French press, används för att extrahera fylligt och aromatiskt kaffe genom att filtrera in de naturliga kaffefetterna i kaffet. Användningen av pressobryggaren har ursprungligen sitt ursprung i Frankrike och landade där från hela världen. Presskaffe är perfekt till exempelvis brunch!

Den fylliga smaken av presskaffe är baserad på kaffets naturliga fett som inte filtreras bort med hjälp av filterpapper utan aromerna får rotera fritt i pannan. I en pressobryggare går det bra att använda bara malet kaffe som är mald precis för den.

Pour over eller droppkaffe

Manuell filtrering är namnet på olika kaffefiltreringsmetoder som Chemex och Hario V60. Genom handfiltrering blir kaffet fylligt och starkt. Smaken på kaffet påverkas av vattnets temperatur, kaffepulvrets strävhet, blandningen och hur vattnet hälls över kaffet. Genom att handfiltrera smaken på kaffet kan du enkelt ändra det själv. På plussidan gör dessa metoder det enkelt att göra bara en kopp kaffe.

Hario V60-metoden kräver till exempel en kanna med smal spets, en V60-filtertratt och en glaskanna för att göra kaffe. Med hjälp av en kanna med smal spets kan vattnet hällas så exakt som möjligt. Skölj filterpåsen och placera den i filtertratten för kaffepulvret. Kaffepulvret hälls ut i behållaren och hällningen av vattnet kan startas. Blötlägg först kaffesumpen och vänta 30-45 sekunder tills koldioxiden i kaffet försvinner. Det återstående vattnet hälls sedan i en roterande rörelse i filtertratten och kaffet får droppa.

De trendigaste kafferecepten

Kalla kaffedrycker samt kaffemocktails och cocktails ligger i framkant av de trendigaste drinkarna i kaffevärlden. 

Espresso Tonic

Espresso Tonic kommer ursprungligen från det svenska kafé-rosteriet Kopi. Sommarens bubbliga kaffedryck är gjord av stark espresso, tonicvatten och is.

Espresso Tonic

Ingredienser:

2 shots (50-60 ml) espresso

1,5 dl tonicvatten

1 limeblock

Is

 • Förbered en dubbel espresso och låt svalna.
 • Fyll ett glas (200 ml) med isbitar.
 • Pressa limesaften över isbitarna.
 • Häll i glaset först tonicvatten och sedan försiktigt kyld espresso.


Cold Brew

Cold Brew betyder kaffe som görs genom att extrahera kaffe i kallt vatten i minst åtta timmar. Resultatet av extraktionen är mjukt, lågsyrat och naturligt sött kaffe. Det färdiga kaffet kan avnjutas antingen som det är eller så kan du blanda det med din egen smak, till exempel smaksatt sirap. Rätt sorts Cold Brew-kaffe görs alltså av kallt vatten, medan iskaffe som beställs från kaféer görs av iskylt hett kaffe.

Cold Brew kaffe

Du behöver:

Pressobryggare

110-120 g mörkrostat kaffe

1 liter kallt vatten

 • Mät upp kaffet i pressobryggaren.
 • Tillsätt vatten och rör om
 • Sätt tillbaka locket på pressobryggaren och tryck ned kolven några centimeter nedåt.
 • Lägg kaffet i ett kallt extrakt i minst 8 timmar.
 • Tryck ned kolven.
 • Servera efter eget tycke

Blueberry Soda Cold Brew

Ingredienser:

1 dl Cold Brew kaffe

1,5 dl sodavatten

2 cl sirap med karamellsmak

Is

En halv lime

Blåbär

 • Krossa några blåbär i ett glas.
 • Pressa hälften av limen över blåbären och tillsätt smaksirapen.
 • Fyll glaset halvvägs med is och tillsätt kallbryggt kaffe och sodavatten.
 • Servera med limeskivor

Frappe

Frappe är en iskall kaffedryck från Grekland som är enkel och snabb att göra. Alla ingredienserna i frappen blandas bara ihop i en mixer och drinken är klar att ätas. Dryckens luftiga sammansättning ges av krossad is och mjölkskum. Drycken kan även smaksättas med din egen smak, till exempel med vanilj- eller kolasmaksatt sirap.

Frappe

Ingredienser:

5 bitar is

3 dl kallbryggt kaffe (eller lätt kylt filterkaffe)

2 msk kondenserad mjölk

 • Göra kaffe
 • Lägg alla ingredienser i en mixer och mixa tills det är slätt.
 • Häll upp drinken i ett glas och njut med en visselpipa.

Dalgona kaffe

Bekant för många online är Dalgona kaffe en luftig kaffedryck som kombinerar fluffigt kaffeskum med färsk mjölk. Dalgona-kaffe har sitt ursprung i Sydkorea, varifrån det snabbt spreds till hela världen via sociala medier i våras. Kaffe har också kallats "karantänskaffe".

Dalgona kaffe

Ingredienser:

2 matskedar snabbkaffepulver

2 matskedar socker

2 matskedar kokande vatten

2-3 dl mjölk

 • Mät upp snabbkaffepulver, socker och vatten i en skål. Vispa med en elektrisk mixer tills blandningen är ett fluffigt skum.
 • Häll upp mjölken i ett glas och sked kaffeskum ovanpå.
 • Du kan servera en drink med antingen kall eller varm mjölk.

Beställ kaffepost

[[recommendation]]