Sedan urminnes tider har vi finländare belagt vårt kaffe med mjölk, eller åtminstone en stor del av oss. De senaste åren har fört med sig många alternativ som havre- och sojaprodukter. Den mest kända är förvisso iKaffe havremjölk, men det finns också många olika alternativ att prova från andra tillverkare.

Förutom att mjölka traditionellt hemlagat kaffe har nya mejeriprodukter nyanserat produktionen av specialkaffe. Med valet av mjölk kan helt nya dimensioner hittas i kaffeupplevelsen på precis samma sätt som vid valet av kaffekvalitet.

iKaffe - en spektakulär kommande utan slut i sikte.

Tillsammans med spektakulära marknadsföringskampanjer är iKaffe havremjölk, som lanseras i nästan alla hushåll i Finland, redan bekant. Och ingen anledning, det läckra alternativet har löst sin plats i både kaféer och hushåll.

Som en av de mest minnesvärda marknadsföringsåtgärderna, tryckte iKaffe i sina burkar namnen som konkurrenterna gjort för dem.

Oatly iKaffe förlöser sin plats med smak, såväl som blandbarhet. Problemet med många havremjölk har varit dålig blandning med kaffe, och iKaffe stöter knappast på detta problem.

Havremjölk är bokstavligen flytande havre. Dessutom innehåller havremjölk i allmänhet vatten, olja, surhetsreglerande medel, salt, vitaminer och kalcium.

Sojamjölk, som komjölk men från soja

Sojamjölk tillverkas genom att man pressar vegetabilisk mjölk från soja. I Kina, till exempel, har sojamjölk länge använts för att ersätta komjölk. Användningen av sojamjölk har ökat de senaste åren i takt med att veganism och vegetabilisk kost har vunnit popularitet. Sojamjölk kan också användas av personer med mjölkallergier och laktosintolerans.

Sojamjölk ska förresten inte kallas sojamjölk, utan sojadryck. För detta kan vi tacka EU-lagstiftning som inte tillåter att ordet mjölk används i produkter som inte är mjölk från djur.

Förutom havremjölk och sojamjölk finns det även en växtdryck utvunnen ur ris, nötter, kokos och hampafrön som lämpar sig för många olika användningsområden, inklusive kaffekrydda.


Gör den perfekta latten

Oavsett om du använder komjölk, havregryn eller sojamjölk i ditt kaffe, med några tips du kan ta din kaffeupplevelse till nästa nivå. Det viktigaste som ofta förbises av oss kaffedrickare hemma är renlighet. I både råvaror och instrument är renhet det som vanligtvis gör störst skillnad i smak.

Själva kaffemaskinen bör rengöras varje vecka om den används dagligen. Om kaffemaskinen har ett automatiskt mjölksystem bör ännu mer uppmärksamhet ägnas åt att rengöra den. De senaste och dyraste mjölkningssystemen i kaffemaskiner har en automatisk rengöringsfunktion, som gör att du kan rengöra med en knapptryckning. Maskiner med mjölksystem bör rengöras dagligen.

Om din kaffemaskin bara har en mjölkskummare är det enklaste sättet att rengöra den att plocka isär den. Blötläggning i varmt vatten i 10 minuter gör underverk för alla delar.

När renheten är tydlig för alla börjar valet av rätt mjölk. Vilken mjölkdryck du än använder till kaffet är det viktigt att ta reda på fetthalten i ditt kaffe. fett ger mjukhet och smak till kaffet. Speciellt cappuccino och latte längtar efter skummad mjölk med hög fetthalt.

Bra mjölkskum skiljer baristor från hemprover. Bra mjölkskum är smidigt och mjukt och skapar en utmärkt munkänsla.

Nästan alla specialkaffe är baserade på starkt espressokaffe. Genom att ändra blandningsförhållandet mellan varm mjölk och skummad mjölk skapas olika specialkaffe för att passa alla smaker.

Vi finländare är kaffefolk. Mångfalden av kaffe och serveringarna som avnjuts med kaffe definierar oss i hög grad. Så varför inte investera i detta område.Beställ kaffepost

[[recommendation]]