De olika malningsalternativen för kaffe kan skapa förvirring, särskilt för nya kaffekännare, så det kan vara lite tydligt att förtydliga detta en av de viktigaste sakerna med kaffe.

Kort förklarat så påverkar det malda kaffets grovhet hur snabbt smaken och aromerna extraheras från kaffet till kaffedrycken. Utvinningstiden nås snabbt. Extraktionstiden avser hur länge kaffet är i kontakt med vatten. Extraktionstider för kaffedrycker beror på tillverkningstekniken. Kaffekokning bygger alltid på mötet mellan kaffe och vatten. Det finns praktiskt taget tre olika sätt att göra kaffe: koka, trycksätta och infundera.

Många som söker den perfekta kaffenjutningen tycker att det är intressant att testa olika utvinningstider och kaffemalningsgrader, och det är det! Olika smaker erhålls från olika malningar beroende på den tid som används för extraktion. Malningsgraden påverkar också aromen på samma sätt.

Det finns standardmalningsstorlekar för olika malningsgrader, så låt oss gå igenom dem noggrant och krydda med bilder.

Gott och ordentligt tillagat kaffe smakar sött och fräscht. Eftersmaken är också minnesvärd och fyllig. Olika resultat kan uppnås genom att prova olika varianter!

Espressomalning - basen för kända kaffedrycker

Espressokaffe görs alltid genom att pressa. Hett vatten trycks genom finmalet kaffe med ett tryck på 8 till 18 bar, antingen ner i pannan eller direkt i koppen. Malningen är riktigt fin (ca 0,2 mm), så utvinningstiden är bara några tiotals sekunder. Espressomalning är basen för många kända kaffedryckerna, som cappuccino, caffe latte och caffe corretto.

Mokabryggare-malning - Trendigt alternativ

Mokabryggaren används ofta för att göra en kaffedryck i espressostil som kallas "mocka". Metoden för beredning är genom tryck, men betydligt lägre än i espresso. I en mokabryggare läggs mal överst på pannan och vatten i botten. När vattnet når kokpunkten stiger det genom malning till toppen av pannan. Extraktionstiden i mokabryggaren är också ganska kort. Kommersiellt tillgänglig espressomalning kan användas i mokabryggaren. Den vanligaste malningsstorleken är 0,2-0. 38 mm.

Bryggkaffe - det mest välbekanta alternativet

Gravity-extraherat kaffe eller, mer allmänt, bryggkaffe extraheras långsammare än trycksatta kaffedrycker. Filtermalning är i allmänhet medelgrov malning. Detta för att minska bitterheten som följer med kaffet. Bryggkaffe görs med en traditionell kaffebryggare och är den vanligaste kaffedrycken som tillverkas i Finland. Du kan också få ut mer av ditt bryggkaffe genom att komma ihåg att använda rena ingredienser och kallt vatten.

Kokkaffe - Den bästa kompis i vildmarken

Vid kokning av kaffe i kokpanna eller pressobryggare hälls kaffepulvret direkt i vattnet. Detta innebär lång extraktionstid och grov malning. När du gör kaffe i en traditionell panna förväntas kaffesmulor sjunka till botten av pannan. I en pressbryggare pressas smulor genom silen på botten av pannan precis innan servering. Kokkaffe är traditionellt fett och till exempel fettkaffe kommer från smör som tillsätts till pannkaffet.


Beställ kaffepost

[[recommendation]]