KAHVIN TARINA

Pavun matka marjasta kuppiin eli herkullisen kahvin historia lyhyesti

Kahvipensaan marjan sisällä sijaitsevasta kahvipavusta uutettu virkistävä ja aromikas juoma on ollut ihmiselle tuttu nautintoaine jo aina 1200-luvulta asti.

Varsinaisen paahdetuista pavuista valmistetun kahvijuoman keksijöinä pidetään arabeja, mutta kahvipavun pureskelusta seuraavat piristävät vaikutukset ovat olleet ihmiselle tuttuja jo huomattavasti pidempään. Tunnetuimman tarinan mukaan kahvin virkistävät vaikutukset huomattiin ensimmäisen kerran jo 800-luvulla, kun etiopialaiset vuohipaimenet huomasivat vuohiensa valvovan öitä näiden syötyä kahvipensaan papuja.

Ei tiedetä tarkkaan kuinka kahvin käyttö levisi Etiopiasta Arabiaan asti, mutta ensimmäiset nykyaikaisia kahviloita edeltävät kahvihuoneet avattiin Mekassa jo 1400-luvulla ja pian yhteisöllisen- ja liike-elämän keskuksina toimivia kahviloita olikin halki koko Arabian.

Arabit säilyttivät pitkään kahvinpaahtamisen salaisuuden itsellään ja Eurooppaan kahvi levisikin laajemmin vasta 1600-luvulla venetsialaisten kauppiaiden mukana. Aluksi kahvia myytiin lääkkeenä, mutta pian siitä tuli tunnettu nautintoaine ja se levisikin nopeasti halki koko Euroopan. 1700-luvulle mennessä kahvista ja kahviloista olikin tullut merkittävä osa uutta eurooppalaista kaupunkikulttuuria.

1700-luvulla kahvi levisi uudisasukkaiden mukana myös Amerikkaan ja syrjäytti pian teen kansan uutena suosikkijuomana.

1800- luvulla kahvinviljely levisi moniin siirtomaihin, Etelä-Amerikkaan ja Afrikkaan, joista myöhemmin tulikin joitain tunnetuimpia ja suurimpia kahvituottajamaita.

1900-luvun alkupuolen kahvibaareissa puolestaan syntyivät italialaiset, kuppi kerrallaan tehtävät espresso ja cappuccino kahvijuomat.

Suomeen kahvi saapui ensimmäistä kertaa turkulaisten porvarien kahvilaivojen mukana 1720-luvulla. Aluksi kahvi oli pelkkä ylhäistön nautintoaine ja se tulikin talonpoikaisväestön käyttöön vasta 1800-luvulla kun kahvin käyttö levisi kaupungeista maaseudulle.

Kahvi oli suomalaisille aluksi kallis ylellisyystuote, jota nautittiin vain erityistilanteissa ja juhlapäivinä. 1900-luvulle tultaessa kahvi oli kuitenkin jo arkipäiväistynyt ja kahvihetket rytmittivät suomalaista työpäivää niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Nykyään Suomi on maailman johtava maa kahvinjuonnissa ja onpa mitattu että Suomessa juodaan jopa 10kg. paahdettua kahvia asukasta kohden joka vuosi.

Me Unison Coffeella ammennamme kahvin maailmanlaajuisesta historiasta parhaat paahtomenetelmät ja korkealaatuisimmat kahvilaadut, jotta voisimme tarjota sinulle sen parhaan kupin kahvia joka päivä, olitpa sitten työn ääressä tai kotona. Nauttiessasi meidän kahviamme voit maistaa kahvin pitkän ja rikkaan historian, nykyaikaisen huippuunsa jalostetun kahvitekniikan, kahvinystävän huolellisen kädenjäljen sekä tietysti sen kaikkein tärkeimmän asian -rakkauden hyvään kahviin.

Ota siis kahvin vaiherikkaan historian kunniaksi siemaus höyryävän tuoretta Unison Coffee kahvia ja liity osaksi kahvinystävien vuosisataista joukkoa!

Paahtimo

Joensuussa

Meiltä saat omassa paahtimossamme Joensuussa paahdettua, eettisesti tuotettua huippulaadukasta kahvia, joka varmasti maistuu vaativallekin kahviharrastajalle. Toimintamme paikallisuus ja sitä kautta kahvipavun lyhyt kierto paahtimostamme sinun kuppiisi takaavat, että meidän kahvimme on aina höyryävän tuoretta. Oma Unison Coffee -kahvimme on valittu parhaista kahvilaaduista ja paahdettu huolellisesti käsityönä. 

Lue lisää

Jätä viesti

Tai pyydä tarjous