Kahvin Historia

Kukaan ei tarkalleen tiedä kuinka tai milloin kahvi on keksitty, sen alkuperästä kuitenkin liikkuu monia tarinoita.

Etiopian legenda

Kahvin kasvattajat maailmalaajuisesti voivat kuitenkin jäljittää perintönsä vuosisatojen päähän, ikiaikaisiin kahvimetsiin Etiopian tasangoille. Siellä legenda kertoo vuohipaimen Kaldista, joka ensimmäisenä huomasi rakastetun kahvin potentiaalin.

Tarina kertoo Kaldin huomanneen, kuinka hänen vuohensa söivät tietyn puun marjoja, jolloin niistä tuli niin energisiä, etteivät ne halunneet nukkua edes yöllä.

Kaldi kertoi havainnoista paikallisen luostarin munkille, joka teki marjoista juoman. Munkki huomasi juoman erikoisen vaikutuksen, joka piti hänet virkeänä pitkien iltahartauksien aikana.

Hän jakoi tietämyksensä muiden luostarin munkkien kanssa ja näin tietämys virkistävistä marjoista alkoi levitä.

Maailman siirtyessä kohti itää, kahvi saavutti Arabian niemimaan. Siitä alkoi kahvin matka, joka levitti kahvipavut halutuksi maailmanlaajuiseksi hyödykkeeksi.

Arabian niemimaa

Kahvin viljely ja kaupankäynti alkoi Arabian niemimaalla. 1500- Luvulla, kahvia kasvatettiin Yemenin piirikunnassa Arabiassa. 1600-luvulla kahvi oli jo tunnettu Persiassa, Egyptissä, Syyriassa ja Turkissa.

Kahvia ei nautittu vain kotona, vaan myös yleisissä kahviloissa, joita kutsuttiin nimellä – gahveh khaneh- joita alkoi ilmestyä kaupunkeihin Lähi-Idässä. Kahviloiden suosio oli verraton ja ihmiset vierailivat niissä usein sosiaalisten tapaamisten merkeissä.

Sen lisäksi, että kanta-asiakkaat kävivät keskusteluja, he kuuntelivat musiikkia, katsoivat live-esityksiä, pelasivat shakkia sekä pysyivät ajan tasalla alueen ajankohtaisista uutisista.

Kahviloista tuli niin merkittäviä uutisten tiedotus paikkoja, että niitä alettiin kutsua nimellä – ”viisasten koulu” (”school of wise”).

Tuhansien pyhiinvaeltajien myötä, jotka vierailivat pyhässä Mekkassa joka vuosi, levisi tietous tästä ”Arabian viinistä” ympäri maailman.

Kahvi saapuu Eurooppaan

Lähi-Idän Euroopan matkaajat toivat takaisin tarinoita tästä epätavallisesta mustasta virvokkeesta. 1700-luvulle mentäessä kahvi oli löytänyt jo tiensä Eurooppaan ja oli erittäin suosittu läpi koko mantereen.

Monet suhtautuivat tähän uuteen virvokkeeseen joko epäilevästi tai pelolla. kahvia kutsuttiin nimellä ”Saatanan kitkerä keksintö” (”bitter invention of Satan”).

Paikallinen papisto tuomitsi kahvin voimakkaasti, kun sen saavuttaessa Venetsian vuonna 1615. Vastarinta oli niin kovaa, että väliin piti kutsua silloinen paavi Clement VIII. Hän päätti maistaa virvoketta itse ennekuin antoi tuomionsa. Hän tykästyi juomaan niin, että antoi sille paavillisen hyväksynnän.

Huolimatta kovasta vastustuksesta, kahviloista tuli pian keskeisiä sosiaalisten tapaamisten keskuksia Englannin, Itävallan, Ranskan, Saksan ja Hollannin suurissa kaupungeissa. Englannissa niin sanotut ”penni yliopistot” (”penny universities”) kukoistivat. Kahviloita kutsuttiin niin, koska yhdellä pennillä sai ostettua kupin tuoretta kahvia ja sai usein seuraa virkistävälle keskustelulle.

Kahvi alkoi syrjäyttää perinteiset aamiaisjuomat kuten oluen ja viinin. He, jotka aloittivat aamun kahvilla alkoholin sijaan, alkoivat huomata päivän alkavan valppaammin ja energisemmin. Näin tekevät huomasivat myös työnsä laadun paranevan. (oliko tässä syy moderniin työpaikkakahvitukseen)?

1700-luvun puoliväliin mentäessä Lontoossa oli jo yli 300 kahvilaa, joissa samanhenkiset kanta-asiakkaat tapasivat. Kuten kauppiaat, laivaajat, pankkiirit ja taiteilijat.

Uusi maailma

1600- luvun puoliväliin mennessä kahvi oli rantautunut New Amsterdamiin, jota myöhemmin alettiin kutsua New Yorkiksi Englantilaisten toimesta.

Vaikkakin kahvilat levisivät vauhdilla, säilytti tee kuitenkin paikkansa suosituimpana juomana uudessa maailmassa. Kunnes 1773 uudisasukkaat kapinoivat teen kovaa verotusta vastaan, jonka kuningas George III oli määrännyt.

Kapina, joka tunnetaan nimellä Bostonin teekutsut (”boston tea party”) muutti pysyvästi amerikkalaisten juomasuosikiksi kahvin.

Thomas Jeffersonin sanoin – ”Coffee- the favorite drink of the civilized world”

Kahviplantaasit ympäri maailman

Kahvikulttuurin levitessä niin levisi myös kova kilpailu kahvin viljelemiseksi Arabian ulkopuolella.

Hollantilaiset saivat vihdoin käsiinsä kahvipuun siemeniä 1700-luvun loppupuolella. Heidän ensimmäiset viljely yritykset Intiassa kuitenkin epäonnistuivat. pahasti.

Ensimmäiset onnistuneet viljelmät saatiin kuitenkin aikaan Bataviassa, Javan saarella, jota nykyisin kutsutaan Indonesiaksi.

Kasvit kukoistivat ja pian, Hollantilaisilla oli tuottoisaa kahvin viljelyä ja kaupankäyntiä. Myöhemmin he laajensivat viljelmiä myös Sumatralle ja Celebesiin.

Saapuminen Amerikkaan

Vuonna 1714 Amsterdamin pormestari antoi lahjaksi Ranskan nuorelle kuninkaalle Louis XIV kahvipensaan taimen. Kuningas määräsi taimen istutettavaksi kuninkaalliseen puutarhaan Pariisiin. Vuonna 1723 nuori laivaston upseeri, Gabriel de Clieu sai huostaansa siemeniä kuninkaan kahvipuusta. Huolimatta haastavasta matkasta, joka sisälsi kurjan sään lisäksi sabotöörin, joka yritti tuhota kahvin siemenet sekä merirosvojen hyökkäyksen, onnistui de Clieu kuitenkin viemään siemenet turvallisesti Martiniguen saarelle.

Istutettuaan siemenet ne eivät pelkästään kukoistaneet vaan niistä tuli kantaisiä yli 18 miljoonalle kahvipuulle martiniguen saarella seuraavan 50-vuoden aikana. Vielä uskomattomammaksi tarinan tekee se, että samaiset siemenet, on kantaisiä myös kahvipuille läpi Karibian sekä Etelä, - ja Keski-Amerikan.

Brasilian viljellyn kahvi elossa olosta saamme kiittää Francisco de Mello Palhettaa jonka keisari lähetti hakemaan kahvin siemeniä ranskan Guianasta. Ranskalaiset eivät kuitenkaan olleet halukkaita luopumaan siemenistä, mutta Ranskan kuvernöörin vaimo ihastui de Melo Palhettaan ja antoi hänelle suuren kimpun kukkia, jonne oli piilotettu kahvin siemeniä riittävästi. Näistä siemenistä sai alkunsa Brasilian nykyinen miljardi luokan kahvibisnes.

Lähetyssaarnaajat, matkaajat, kauppiaat ja uudisasukkaat jatkoivat kahvin levitystä uusiin maailmoihin ja kahvipuita istutettiin maailmanlaajuisesti. Plantaaseja perustettiin trooppisiin metsiin niin kuin karuille ylängöillekkin, toisten kukoistaessa ja toisten jäädessä lyhyt ikäisiksi.

Uusia alueita perustettiin kahvin varaan ja omaisuuksia tehtiin ja hävittiin. 1800-luvun loppuun mennessä kahvista oli tullut maailman tuottoisin vienti vilja. Raakaöljyn jälkeen kahvi on maailman halutuin hyödyke.

Saapuminen Suomeen

Suomeen kahvi saapui ensimmäistä kertaa turkulaisten porvarien kahvilaivojen mukana 1720-luvulla. Aluksi kahvi oli pelkkä ylhäistön nautintoaine ja se tulikin talonpoikaisväestön käyttöön vasta 1800-luvulla, kun kahvin käyttö levisi kaupungeista maaseudulle.

Kahvi oli suomalaisille aluksi kallis ylellisyystuote, jota nautittiin vain erityistilanteissa ja juhlapäivinä. 1900-luvulle tultaessa kahvi oli kuitenkin jo arkipäiväistynyt ja kahvihetket rytmittivät suomalaista työpäivää niin maaseudulla kuin kaupungeissakin.

Nykyään Suomi on yksi maailman johtavista kahvinjuontimaista, Suomessa juodaan noin 10kg. paahdettua kahvia asukasta kohden joka vuosi.

Me Unison Coffeella ammennamme kahvin maailmanlaajuisesta historiasta parhaat paahtomenetelmät ja korkealaatuisimmat kahvilaadut, jotta voisimme tarjota sinulle sen parhaan kupin kahvia joka päivä, olitpa sitten työn ääressä tai kotona. Nauttiessasi meidän kahviamme voit maistaa kahvin pitkän ja rikkaan historian, nykyaikaisen huippuunsa jalostetun kahvitekniikan, kahvinystävän huolellisen kädenjäljen sekä tietysti sen kaikkein tärkeimmän asian -rakkauden hyvään kahviin.

Ota siis kahvin vaiherikkaan historian kunniaksi siemaus höyryävän tuoretta Unison Coffee kahvia ja liity osaksi kahvinystävien vuosisataista joukkoa!

Paahtimo

Joensuussa

Meiltä saat omassa paahtimossamme Joensuussa paahdettua, eettisesti tuotettua huippulaadukasta kahvia, joka varmasti maistuu vaativallekin kahviharrastajalle. Toimintamme paikallisuus ja sitä kautta kahvipavun lyhyt kierto paahtimostamme sinun kuppiisi takaavat, että meidän kahvimme on aina höyryävän tuoretta. Oma Unison Coffee -kahvimme on valittu parhaista kahvilaaduista ja paahdettu huolellisesti käsityönä. 

Lue lisää

Jätä viesti

Tai pyydä tarjous