Kahvin säilytys ei ole rakettitiedettä, mutta muutamia asioita siinäkin on hyvä ottaa huomioon.

Kahvi säilyy avattuna ja oikein säilytettynä tuoreena viikkoja ja kahvipapujen säilyvyys voi olla jopa kuukausia. Näiden vinkkien avulla säilytät kahvisi oikein ja ylläpidät sen tuoretta, aromikasta makua.

Kahvipavut saapuvat raakana ja ne paahdetaan sekä pakataan vasta meillä, jotta kahvi on aina tuoretta. Kaikki kahvimme pakataan laadukkaisiin pakkausmateriaaleihin ja ilmatiiviisti, jonka avulla säilytetään kahvin omat aromit tuoreena ja estetään hapen haitalliset vaikutukset.

 

Kahvipavut vs. jauhettu kahvi

Kahvipapujen ja jauhetun kahvin ero ei ole huomattava, mutta se on silti syytä mainita. Kahvipavut säilyttävät arominsa huomattavasti pidempään ja on kahvin luonnonmukainen säilytystapa. Jauhetun version suurempi pinta-ala mahdollistaa hapelle ja kosteudella suuremman mahdollisuuden vaikuttaa kahvin makuun kuin papukahvissa, joten pidemmällä aikavälillä kahvimylly on suhteellisen pieni investointi, jos tavoitteena on nauttia tuoretta ja aromikasta kahvia.  Lisäksi kahvipapujen ja myllyn ansioista pystyt valmistamaan juuri sen määrän jauhettua kahvia kuin sille on sillä hetkellä tarvetta.

 

 

Suurimmat kompastuskivet kahvin säilyttämisessä

Happi

Happi on kahvin pahin vihollinen ja alkaa vaikuttamaan, kun kahvin alkuperäispakkaukset avataan. Kahvissa olevat rasvat alkavat ilman vaikutuksesta hapettua ja niiden vaikutuksesta maku eltaantuu ja aromit laimenevat pikkuhiljaa. Kahvin ideaalein säilytys tapahtuu alkuperäispakkauksessa, joka on joko uudelleen suljettava tai ilmatiiviissä säilytyspurkissa alkuperäisessä pakkauksessa.

Lämpötilan vaihtelut

Taatakseen kahvin aromien täyteläisen maun säilymisen kahvin valmistukseen saakka kannattaa säilytys lämpötilaa tarkkailla. Optimaalisesti kahvi säilytetään viileässä ja kuivassa. Kahvi olisi hyvä pitää kaukana uunista ja pattereista ettei lämpötilan vaihtelut turmele alkuperäistä kahviaromien makua tai kahvi pilaannu. 

Kosteus

Kosteus vaikuttaa kahviin herkästi, pahimmassa tapauksessa kahvi voi olla juomakelvotonta ja pilaantua välittömästi jouduttuaan kosketuksiin kosteuden kanssa. Tästä syystä kahvinsäilytyspakkauksen tulisi olla tiivis, että ilmankosteus tai vesi ei pääse vaikuttamaan kahviin.

Valo

Auringonvalo antaa kahville tunkkaisen ja väljähtäneen sivumaun. Onneksi tämä on kuitenkin helppo välttää säilyttämällä kahvin auringolta suojattuna esimerkiksi säilyttämällä kahvin kaapin suojassa.

 

Jääkaappi ja pakastin

Olet ehkä kuullut kahvin säilyttämisestä jääkaapissa tai pakastimessa. Jos olet loputon kahvin hörppijä ja kahvia kuluu useita pannullisia viikossa, ei jääkapilla tai pakastimella ole merkittävää vaikutusta kahvin säilytykseen.

Jos kahvin kulutus on vähäistä ja avattua kahvipakettia ei saa käytettyä muutaman viikon sisällä, kannattaa harkita pakastimessa tai jääkaapissa säilyttämistä. Tässä kohtaa on kuitenkin syytä olla tarkkana, että säilytysrasia on täysin ilmatiivis ettei muiden pakasteiden hajut ja maut pääse vaikuttamaan kahvin alkuperäiseen makuun. Kahvin on syytä antaa lämmetä huoneenlämpöiseksi ennen käyttöä.

 

Valmistetun kahvin säilyminen

Kuinka kauan kahvi säilyy valmiiksi keitettynä hyvänä? Kahvin pannussa seisominen ei paranna makua koskaan ja parhaimmalta kahvi maistuu vastakeitettynä. Mitä pidempään kahvi seisoo pannussa sitä enemmän siitä pääsee haihtumaan aromiaineita.

Kotona kahvia kannattaa keittää vain sen verran mitä sitä juo kerralla ja uudestaan sitten, kun kahvihammasta kolottaa. Työpaikoilla on hyvä pohtia kahviautomaatin mahdollisuutta. Automaatin avulla kahvia valmistetaan vain sen verran kuin on tarve, eikä kenenkään tarvitse tyytyä pohjaan palaneeseen sumppiin. Kahviautomaatti on myös erittäin kustannustehokas vaihtoehto ja se tyydyttää erilaisia makumieltymyksiä, kupillisen valmistus tapahtuu sekunneissa ja kahvivalikoima on laaja.

 

Tyytyväisyyttä tuoreella kahvilla

Mikään ei voita sitä tunnetta, kun avaa kahvipaketin ja vastassa on aromikas, täyteläinen tuoreen kahvin tuoksu. Näiden ohjeiden avulla saat nauttia tästä tunteesta pidempään ja pääset aina nauttimaan kupillisesta tuoretta, höyryävän kuumaa mustaa kultaa.

Pääset tutustumaan kattavaan kahvivalikoimaamme verkkokaupassa.

 


Tilaa kahvipostia

[[recommendation]]