Vuodenajasta riippumatta, herkullinen pannukahvi ilahduttaa retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia. Pannukahvi valmistuu niin nuotiolla, kuin myös kesämökin hellalla ja miksipä sitä ei voisi valmistaa myös kotioloissa! Pannukahvi on aina ollut mielipiteitä jakava tapa tehdä kahvia ja varsinkin sen keittämiseen liittyvät mielipiteet jakavat ihmisiä. Toiset kiehauttavat veden useaan kertaan, toiset juttelevat pannulle ja kolmannet säikäyttävät kahvin.
Kaikkea pannukahviin liittyvää yhdistää siis eräänlainen mystiikka, joka entisestään nostaa pannukahvi-nautintoa. Oleellisesti pannukahvin nauttimiseen liittyy myös tuli, joka on meille suomalaisille aina turvaa ja lämpöä luova elementti. Siinä missä nuotion äärellä istuivat aikoinaan karjalaiset tukkijätkät, istuu nuotiolla myös nykyajan retkeilijät ja liittyvät tällä tavalla osaksi ikiaikaista kulttuuria.
Kahvi on myös yhdistänyt ihmisiä kautta aikojen. Vieraille on ollut tapana tarjota kahvia aina kyläillessä. Kahvi onkin aina ollut vahva statussymboli ja on sitä edelleen varsinkin vanhemman sukupolven ihmisissä. Kaikki muistavat mummolavierailut, jolloin pöytään katettiin kahvin lisäksi erilaisia herkkuja ja tarjottavia.
Vaikka ohjeita ja tapoja pannukahvin valmistukseen on useita, keskitymme tässä artikkelissa mahdollisimman yksinkertaiseen tapaan. Pannukahvi valmistuu parhaiten hieman tummemmista kahveista kuten Tujjuu, Tummoo sekä erityisesti Pannukarkeeta.
Lisäksi tarvitset vain puhdasta vettä, keittimiseen soveltuvan pannun sekä juoma-astian. Pannukahvi on nautittu kautta aikojen kuksasta, ja perinteinen, käsin tehty kuksa lisää pannukahvi-nautintoa entisestään.
Mutta lähdetäänpä katsomaan, kuinka oikeaoppinen pannukahvi valmistetaan:
Tässä kaikkein yksinkertaisin tapa valmistaa herkullinen pannukahvi. Kuten huomataan, ei kahvia keitetä enää uudestaan kahvijauheen lisäämisen jälkeen.
Suomessa kahvinjuonti aloitettiin 1720-luvulla, jolloin kahvi nousi suosioon Turun hienostossa. Pikkuhiljaa, 1800-luvulle siirryttäessä alkoi kahvi yleistyä myös rahvaan keskuudessa. Kuitenkaan jokapäiväistä nautintoa kahvi ei siinä vaiheessa vielä ollut. Suodatinkahvin tuleminen tapahtui vasta 1950-luvulla ja siihen asti kodeissa jauhettiin kahvi itse pavuista.
Kuten kahvikin, myös kahvimyllyt ovat olleet suomalaisissa kodeissa tietynlainen status. Kahvimyllyt olivat arvokkaita ja ne asetettiin kaikkien nähtäville.
Kahvipannu on ollut aina kätevä kahvinkeittoväline. Esimerkiksi erillistä kahvimittaa ei ole tarvittu, vaan kahvin mittaamiseen on käytetty kautta aikojen kannella mittaamista.