Vuodenajasta riippumatta, herkullinen pannukahvi ilahduttaa retkeilijöitä ja luonnossa liikkujia.

Pannukahvi valmistuu niin nuotiolla, kuin myös kesämökin hellalla ja miksipä sitä ei voisi valmistaa myös kotioloissa! Pannukahvi on aina ollut mielipiteitä jakava tapa tehdä kahvia ja varsinkin sen keittämiseen liittyvät mielipiteet jakavat ihmisiä. Toiset kiehauttavat veden useaan kertaan, toiset juttelevat pannulle ja kolmannet säikäyttävät kahvin.

Kaikkea pannukahviin liittyvää yhdistää siis eräänlainen mystiikka, joka entisestään nostaa pannukahvi-nautintoa. Oleellisesti pannukahvin nauttimiseen liittyy myös tuli, joka on meille suomalaisille aina turvaa ja lämpöä luova elementti. Siinä missä nuotion äärellä istuivat aikoinaan karjalaiset tukkijätkät, istuu nuotiolla myös nykyajan retkeilijät ja liittyvät tällä tavalla osaksi ikiaikaista kulttuuria. Pannukahvilla on myös monta muuta nimitystä, kuten nokipannukahvi ja keppikahvi. Keppikahvi tulee siitä, kun kahvipannua roikotetaan kepin päässä nuotion yläpuolella.

Kahvi on myös yhdistänyt ihmisiä kautta aikojen. Vieraille on ollut tapana tarjota kahvia aina kyläillessä. Kahvi onkin aina ollut vahva statussymboli ja on sitä edelleen varsinkin vanhemman sukupolven ihmisissä. Kaikki muistavat mummolavierailut, jolloin pöytään katettiin kahvin lisäksi erilaisia herkkuja ja tarjottavia.

pannukahvi

Yksinkertaisin tapa valmistaa pannukahvi

Vaikka ohjeita ja tapoja pannukahvin valmistukseen on useita, keskitymme tässä artikkelissa mahdollisimman yksinkertaiseen tapaan. Pannukahvi valmistuu parhaiten hieman tummemmista kahveista kuten TujjuuTummoo sekä erityisesti Pannukarkeeta

Lisäksi tarvitset vain puhdasta vettä, keittimiseen soveltuvan pannun sekä juoma-astian. Pannukahvi on nautittu kautta aikojen kuksasta, ja perinteinen, käsin tehty kuksa lisää pannukahvi-nautintoa entisestään.

Mutta lähdetäänpä katsomaan, kuinka oikeaoppinen pannukahvi valmistetaan:

  1. Varmista, että itse pannu on puhdistettu huolellisesti eikä sisältä löydy edellisen käyttökerran jäämiä. Puhdista kahvipannu tarvittaessa huolellisesti.
  2. Lisää pannuun haluttu määrä vettä riippuen valmistettavan kahvin määrästä. Yksi kupillinen valmista kahvia tarkoittaa keskimäärin 1.5 dl vettä.
  3. Kiehauta vesi kerran. veden kiehauttaminen osaltaan myös puhdistaa veden, ja varsinkin luonnosta otettava vesi on paikoitellen hyvä puhdistaa keittämällä.
  4. Ota pannu pois tulelta ja anna seisoa pieni hetki. Paras lämpötila kahvin uuttamiselle on noin 92–96-asteinen vesi.
  5. Mittaa pannuun tarvittava määrä kahvijauhetta. Jauhatuksena suositellaan käyttämään karkeampaa pannujauhatusta. Ohjenuorana kahvijauheen annosteluun voi käyttää seuraavaa ohjetta: 1 dl vettä tarvitsee ruokalusikallisen kahvijauhetta.
  6. Sekoita kahvi veteen ja anna hautua viisi minuuttia. 5 minuutissa kahvi uuttuu veden kanssa ja kahvijauhe painuu pannun pohjalle.
  7. Nauti valmis kahvi. 

Tässä kaikkein yksinkertaisin tapa valmistaa herkullinen pannukahvi. Kuten huomataan, ei kahvia keitetä enää uudestaan kahvijauheen lisäämisen jälkeen.

 

 

 

Pannukahvi ja sen pitkät perinteet

Suomessa kahvinjuonti aloitettiin 1720-luvulla, jolloin kahvi nousi suosioon Turun hienostossa. Pikkuhiljaa, 1800-luvulle siirryttäessä alkoi kahvi yleistyä myös rahvaan keskuudessa. Kuitenkaan jokapäiväistä nautintoa kahvi ei siinä vaiheessa vielä ollut. Suodatinkahvin tuleminen tapahtui vasta 1950-luvulla ja siihen asti kodeissa jauhettiin kahvi itse pavuista.

Kuten kahvikin, myös kahvimyllyt ovat olleet suomalaisissa kodeissa tietynlainen status. Kahvimyllyt olivat arvokkaita ja ne asetettiin kaikkien nähtäville.

Kahvipannu on ollut aina kätevä kahvinkeittoväline. Esimerkiksi erillistä kahvimittaa ei ole tarvittu, vaan kahvin mittaamiseen on käytetty kautta aikojen kannella mittaamista.

Pannukahvi on yleisesti karkeampaa kuin suodatinkahvi. Tämä johtuu siitä, että pannussa kahvi saa uuttua pidempään ja liian hienoksi jauhettu kahvi yliuuttuisi ja muuttuisi kitkeräksi. Oikein valmistettu pannukahvi on täyteläistä, pehmeää ja rasvaista. Olipa ennen vanhaan tapana lisätä kahviin oikeaa voitakin! Voikahvi on itseasiassa tehnyt uutta tulemistaan jo jonkin aikaa ja tämä superjuomaksikin nimetty sekoitus on rantaunut jo Suomeenkin! Kannattaa kokeilla lisätä kahviin 50 – 80 grammaa voita ja nauttia huimasta energialatauksesta heti aamusta alkaen!

Vaikka pannukahvi on valmistustapana vanha, on se muuttunut jo retroksi ja esimerkiksi monissa kahviloissa ja lounaspaikoissa on saatavilla pannukahvia.

Ps. Jokainen meistä on joskus epähuomiossa ostanut kaupasta pannujauhatusta suodatinjauhatuksen sijaan, mutta hätä ei onneksi ole kovin suuri. Annostele pannujauhatusta hieman enemmän kahvinkeittimeen mitä annostelisit suodatinjauhatusta ja lopputulos on aivan hyvä. 

 

pannukahvi


Tilaa kahvipostia

[[recommendation]]