Ammoisista ajoista lähtien me suomalaiset olemme kuorruttaneet kahvimme maidolla, tai ainakin suuri osa meistä.

Viime vuodet ovat tuoneet mukanaan tähän lukuisia vaihtoehtoja kuten kaura- ja soijavalmisteet. Tunnetuimpana varmasti iKaffe – kauramaito, mutta myös muilta valmistajilta löytyy monia eri vaihtoehtoja kokeiltavaksi.

Perinteisen kotikahvin maidottamisen lisäksi uudet maitovalmisteet ovat tuoneet vivahteikkuutta erikoiskahvien valmistamiseen. Maidon valinnalla voidaan löytää kahvielämyksestä täysin uusia ulottuvuuksia ihan samalla tavalla kuin kahvilaadun valinnalla.

 

 kahvimaito

 

iKaffe – näyttävä tuleminen, jolle ei näy loppua.

Näyttävien markkinointikampanjoiden saattelemana markkinoille tullut iKaffe kauramaito on tuttu jo lähes jokaisessa taloudessa Suomessa. Eikä syyttä, herkullinen vaihtoehto on lunastanut paikkansa niin kahviloissa, kuin myös kotitalouksissa.

Mieleenpainuvimpina markkinointitoimenpiteinä iKaffe painoi purkkeihinsa kilpailijoiden heistä tekemiä pilanimityksiä.

Oatly iKaffe lunastaa paikkansa maulla, sekä sekoittuvuudella. Monien kauramaitojen ongelma on ollut huono sekoittuminen kahvin sekaan ja iKaffessa tähän ongelmaan ei juurikaan törmää.

Kauramaito on sanansa mukaan nestemäistä kauraa. Lisäksi kauramaidossa on yleisesti mukana vettä, öljyä, happamuudensäätöainetta, suolaa, vitamiineja sekä kalsiumia.

 

Soijamaito, kuten lehmänmaito mutta soijasta.

Soijamaito valmistetaan puristamalla kasvismaitoa soijasta. Esimerkiksi Kiinassa soijamaitoa on jo pitkään käytetty korvaamaan lehmämaitoa. Soijamaidon käyttö on lisääntynyt viimevuosina, kun vegaanisuus ja kasvispohjaiset ruokavaliot ovat nostaneet suosiotaan. Soijamaitoa pystyvät käyttämään myös maitoallergiset sekä laktoosi-intoleranssista kärsivät henkilöt.

Soijamaitoa ei muuten saa kutsua soijamaidoksi, vaan soijajuomaksi. Tästä saamme kiittää EU:n lainsäädäntöä, jonka mukaan maito- sanaa ei saa käyttää sellaisissa tuotteissa, jotka eivät ole eläimistä saatavaa maitoa.

Kauramaidon ja Soijamaidon lisäksi markkinoilta löytyy myös riisistä, pähkinöistä, kookoksesta ja hampunsiemenistä uutettua kasvijuomaa, jotka sopivat moniin eri käyttötapoihin, myös kahvin maustamiseen.

 kahvimaito

Täydellisen maitokahvin tekeminen.

Käytät sitten kahvissasi lehmänmaitoa, kauramaitoa tai soijamaitoa, muutamalla vinkillä viet kahvielämyksesi seuraavalle tasolle. Tärkein asia, joka monesti unohtuu meiltä kotikahvinjuojilta, on puhtaus. Niin raaka-aineissa, kuin myös välineissä puhtaus on se asia, joka yleensä tekee huomattavimman eron makuun.

Itse kahvikone tulisi puhdistaa viikoittain, mikäli se on päivittäisessä käytössä. Mikäli kahvikoneessa on automaattinen maitojärjestelmä, tulee sen puhdistamiseen kiinnittää vielä enemmän huomiota. Uusimmissa ja kalleimmissa kahvikoneiden maitojärjestelmissä on automaattinen puhdistustoiminto, jolloin puhdistaminen onnistuu nappia painamalla. Maitojärjestelmillä varustetut koneet tulisi puhdistaa päivittäin.

Jos kahvikoneessa on vain maidonvaahdotin, on sen puhdistaminen helpointa osiin purettuna. Liottaminen lämpimässä vedessä 10 minuutin ajan tekee ihmeitä kaikille osille.

Kun puhtaus on kaikille selvää, alkaa oikean maidon valitseminen. Mitä tahansa maitojuomaa kahviin käyttää, on tärkeää selvittää kahvin rasvapitoisuus. rasva tuo kahviin pehmeyttä ja makua. Etenkin cappuccino ja latte kaipaavat lisukkeeksi rasvaista maitoa, joka vaahdotetaan.

 kauramaito

Hyvä maitovaahto erottaa baristat kotikokeista. Hyvä maitovaahto on notkeaa ja pehmeää ja luo erinomaisen suutuntuman.

Lähes kaikkien erikoiskahvien perustana toimii vahva espressokahvi. Kuuman maidon ja vaahdotetun maidon sekoitussuhdetta muuttamalla luodaan erilaisia erikoiskahveja jokaiseen makuun.

Me suomaiset olemme kahvikansa. Erilaiset kahvit ja kahvin kanssa nautittavat tarjoilut määrittävät meitä suuresti. Miksi emme siis panostaisi tähän osa alueeseen.


Tilaa kahvipostia

[[recommendation]]