Lyhyesti selitettynä, kahvin jauhatuskarkeus vaikuttaa siihen, kuinka nopeasti kahvista saadaan uutettua makua ja aromeja kahvijuomaan. Siitä päästäänkin nopeasti uuttamisaikaan. Uuttamisajalla tarkoitetaan sitä, kuinka kauan kahvi on kosketuksissa veden kanssa. Kahvijuomien uuttamisajat riippuvat valmistustekniikasta. Kahvin valmistus perustuu aina kahvin ja veden kohtaamiseen. Kahvin valmistukselle on käytännössä kolme erilaista tapaa: Kiehauttaminen, paineistaminen ja infuusio.
Monet täydellistä kahvinautintoa hakevat pitävät eri uuttoaikojen ja kahvijauhatusasteiden testaamista mielenkiintoisena ja sitä se onkin! Erilaisista jauhatuksista saadaan esille erilaisia aromeita riippuen uuttamiseen käytetystä ajasta. Samalla tavalla vaikuttaa aromiin myös jauhatuskarkeus.
Erilaisille jauhatuskarkeuksille on olemassa vakiintuneet jauhatuskoot, joten käykäämme ne läpi tarkasti ja kuvilla höystettynä.
Hyvä ja oikein valmistettu kahvi maistuu makealta ja raikkaalta. Myös jälkimaku on mieleenpainuva ja täyteläinen. Erilaisiin lopputuloksiin päästään kokeilemalla erilaisia variaatioita!
Espressokahvin valmistus tapahtuu aina paineistamisen avulla. Kuumaa vettä työnnetään 8–18 baarin paineella kahvijauhatuksen läpi joko pannuun tai suoraan kuppiin. Jauhatus on todella hieno (n.0,2 mm), joten uuttamisaika on vain muutamia kymmeniä sekunteja. Espressojauhatus on pohjana monelle tunnetulle kahvijuomalle kuten cappuccinolle, caffe latelle ja caffe correttolle.
Mokkapannu, Mutteripannu, Kierrepannu... Rakkaalla työvälineellä on monta nimeä. Mutteripannulla valmistetaan usein ”mokaksi” kutsuttavaa espresso -tyylistä kahvijuomaa. Valmistustapa on paineen avulla, mutta huomattavasti matalammalla kuin espressossa. Mutteripannussa jauhatus laitetaan pannun yläosaan ja vesi alaosaan. Kun vesi saavuttaa kiehumispisteen, se nousee jauhatuksen läpi pannun yläosaan. Uuttamisaika mutteripannussa on myös melko lyhyt. Mutteripannussa voidaan käyttää kaupoista saatavaa espressojauhatusta. Yleisesti käytetty jauhatuskoko on 0.2–0. 38 mm.
Painovoimalla uutettu kahvi eli tuttavallisemmin suodatinkahvi uutetaan paineella valmistettavia kahvijuomia hitaammin. Suodatinjauhatus on yleisesti keskikarkea jauhatus. Tällä pyritään vähentämään kahviin tulevaa kitkeryyttä. Suodatinkahvia valmistetaan perinteisellä kahvinkeittimellä ja se onkin yleisin Suomessa valmistettava kahvijuoma. Suodatinkahvistakin saa enemmän irti, kun muistaa käyttää puhtaita raaka-aineita ja kylmää vettä.
Kun valmistetaan kahvia nokipannulla tai pressopannulla, kahvijauhe kaadetaan suoraan veden sekaan. Tämä tarkoittaa pitkää uuttamisaikaa ja karkeaa jauhatusta. Perinteisellä pannulla kahvia valmistaessa odotetaan kahvin purujen painumista pannun pohjalle. Pressopannulla purut painetaan siivilän avulla pannun pohjalle juuri ennen tarjoilua. Pannukahvi on perinteisesti rasvainen ja esimerkiksi rasvakahvi on lähtöisin pannukahviin lisätystä voista.